Kinjer OLS

Voor de 13e maal wordt dit jaar het Kinjer-OLS georganiseerd om de leerlingen van de basisscholen kennis te laten maken met dit mooie stuk Limburgse volkscultuur.
Voorafgaand aan het Kinjer-OLS wordt er in samenwerking met de basisscholen en de plaatselijke schutterijen informatie verstrekt aan de leerlingen en worden voorbereidingen getroffen voor het evenement zelf.

In 2017 zal dit prachtige feest worden georganiseerd op dinsdag 27 juni door schutterij Sint Johannes en Sint Clemens Merkelbeek. 
 

 

Inschrijven


Om aan het Kinjer-OLS te kunnen deelnemen, moet een school gekoppeld worden aan een schutterij. Deze laatste zal dan hulp moeten bieden bij de voorbereidingen en op de dag zelf met enkele personen moeten instaan voor de begeleiding. De taak van de organiserende werkgroep Kinjer-OLS is nu de scholen en schutterijen te benaderen om deel te nemen, en aan elkaar te koppelen. Het zou natuurlijk ideaal zijn als beiden uit dezelfde dorpsgemeenschap kwamen.

Tijdens de voorbereidingsfase op school, kan iemand van de plaatselijke schutterij door middel van het verkregen lessenpakket van de Sjöttesjoel, een uurtje les geven op school over het schutterswezen. De kinderen kunnen zelf uniformen en schuttersattributen (tamboerstok, vaandel, trommels, koningszilver, ...) knutselen, leren marcheren of trommelen. Er zal ook geoefend moeten worden met de windbuks, aangezien van elke school slechts zes kinderen mogen deelnemen aan de schietwedstrijd. Tijdens de muziekles is er misschien nog even tijd om het Limburgs volkslied aan te leren indien dit nog niet bekend is. Toch wel een must voor een echte Limburger!

Het Kinjer OLS wordt niet op een professionele, maar juist op een speelse manier opgenomen. Het project doet ons terug denken aan onze eigen jeugd. We hadden geen pc of PlayStation - naast voetbal, speelden we toen nog ‘schutterijke’. We maakten eigen trommels van waspoederdozen, een gewone stok deed dienst als tamboer-maîtrestok en een buks, die weliswaar niet kon schieten, werd ook nog in elkaar geknutseld. Het hoeft dus zeker niet veel te kosten!

Hier kan u een inschrijvingsformulier opvragen. Het ingevulde formulier dient u voor 1 februari 2017 te mailen naar inschrijvingkinjerols@olsfederatie.com
Indien u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen via kinjer-ols@ols2017.eu.


 

Nieuwsberichten

19-02-2017

In BMV de Henkhof presenteerde de werkgroep Kinjer-OLS vanavond alle inns en outs van het Kinjer-OLS!  Onder belangstelling van gedeputeerde Ger Koopmans en burgemeester Odile Wolfs is tevens de loting verricht! De loting werd door Prinses Milou I samen met Adjudant Maddy enthousiast gedaan! Het resultaat mag er wezen!
De loting van de optochtvolgorde:

 • 1. Basisschool De Driehoek Bocholt  
 • 2. Basisschool De Wissel (SBO) Landgraaf  
 • 3. Basisschool Catharinaschool Heerlen  
 • 4. Basisschool St. Martinusschool Beegden  
 • 5. Basisschool Hubertusschool Herten  
 • 6. Basisschool De Spil & St. Gertrudis Bingelrade & Jabeek  
 • 7. Basisschool Triangel Linne  
 • 8. Basisschool St. Jozef Merkelbeek  
 • 9. Basisschool BS Schinveld Schinveld  
 • 10. Basisschool De Verrekijker Amstenrade  
 • 11. Basisschool De Wegwijzer Hunsel  
 • 12. Basisschool De Vlieger Kaulille  
 • 13. Basisschool De Zjwiek Roggel  
 • 14. Basisschool De Sprong Oirsbeek  
 • 15. Basisschool De Kwir Neer  
 • 16. Basisschool De Berensprong Herkenbosch  
 • 17. Basisschool De Hovenier Montfort  
 • 18. Basisschool St. Jozef Doenrade  
 • 19. Basisschool 3K Kinrooi  
 • 20. Basisschool De Draaiende Wieken Posterholt  
 • 21. Basisschool De Meander Reuver  
 • 22. Basisschool Het Spick Beesel  
 • 23. Basisschool De Hink-Stap-Sprong Opoeteren  
 • 24. Basisschool ’t Kempke St. Odiliënberg  
 • 25. Basisschool Helibel St. Huibrechts-Lille  
 • 26. Basisschool Passe Partout Tegelen  
 • 27. Basisschool De Kingbeek Grevenbicht – Obbicht  
 • 28. Basisschool Titus Brandsma Brunssum  
 • 29. Basisschool Dionysius Schinnen


02-02-2017

Onderstaande 29 scholen zullen deelnemen aan het Kinjer OLS te Merkelbeek.

De Kwir, Neer, Nederland
Triangel, Linne, Nederland
De Vlieger, Kaulille, België
De Hovenier, Montfort, Nederland
St. Jozef, Merkelbeek, Nederland
De Wegwijzer, Hunsel, Nederland
De Driehoek Bocholt, België (winnaar Ummeke 2016)
De Berensprong Herkenbosch, Nederland
De Hink-Stap-Sprong Opoeteren, België
3K Kinrooi, België
Het Spick Beesel, Nederland
Hubertusschool Herten, Nederland
t Kempke St. Odiliënberg,Nederland
Helibel Sint-Huibrechts-Lille, België
Passe Partout Tegelen, Nederland
Basisschool Schinveld, Nederland
De Meander Reuver, Nederland
De draaiende wieken Posterholt, Nederland
De Verrekijker Amstenrade, Nederland
De Wissel (SBO) Landgraaf, Nederland
De Sprong Oirsbeek, Nederland
Sint Martinusschool Beegden, Nederland
De Kingbeek Grevenbicht-Obbicht, Nederland
De Zjwiek Roggel, Nederland
Sint Dionysius Schinnen, Nederland
Catharinaschool Heerlen, Nederland
Titus Barandsma Brunssum, Nederland
De Spil en Gertrudis Bingelrade en Jabeek, Nederland
Sint Jozef Doenrade, Nederland
 

23-11-2016

Naar aanleiding van de overwinning van Koninklijke Schutterij St. Johannes – St. Clemens uit Merkelbeek op het Oud Limburgs Schuttersfeest in Maasmechelen op zaterdag 9 juli jl., heeft de stuurgroep van het OLS Merkelbeek 2017 beslist om ook volgend jaar het OLS-evenement te laten starten met een Kinjer OLS – en wel op dinsdag 27 juni, 2017. Het Kinjer-OLS wordt sinds 2005 georganiseerd. Door zijn unieke formule van samenwerking tussen de scholen en de plaatselijke schutterijen kunnen op een zeer actieve wijze de kinderen genieten van ‘de geschiedenis en folklore’ van de schutterijen. 
Voor dit project is er door de stuurgroep een werkgroep Kinjer-OLS opgericht. Deze werkgroep moet instaan voor de organisatie van dit grootse kinderfeest. Schutterijen zijn ongetwijfeld al van dit project op de hoogte, maar voor hen die nog nooit deelgenomen hebben willen wij het project toch even toelichten. Het doel van deze organisatie is de kinderen op een actieve en educatieve wijze het schutterswezen laten ervaren. De schutterijen herbergen, omwille van hun eeuwenoude bestaan, heel veel geschiedenis. Cultuur, muziek en sport zijn nog items die zowel op school als ook in het schutterswezen aan bod komen. De doelgroep die wij voor ogen hebben zijn: het 5e en 6e leerjaar van het basisonderwijs in België en de leerlingen van groep 7 en 8 in Nederland (10- tot 12-jarigen).
 
Het verloop van deze dag (van 10.00 u tot 17.30 u) kan men zich als volgt voorstellen : 
09:00 – 09:30 Aankomst scholen
09:30 – 09:45 Verzamelen op het opstelterrein en briefing juryleden
09:45 – 10:00 Openingsplechtigheid
10:05 – 11:35 Opstellen en vertrek optocht
11:15- 12:30 Middagpauze - lunch voor de kinderen
12:15 -12:30 Inschieten buks voor de schutters
12:30 – 15:15 Beoordelings-en schietwedstrijden
12:30 – 13:30 Schietwedstrijden school 1 t/m 15
12:30 – 13:30 Beoordelingswedstrijden school 15 t/m 30
13:30 – 13:45 Inschieten buks voor de schutters
13:45 -14:45 Schietwedstrijden school 15 t/m 30
13:45 -14:45 Beoordelingswedstrijden school 1 t/m 15
14:45 – 15:15 Kavelen
15:15 – 15:45 Prijsuitreiking
15:45 – 16:15 Afsluiting
16:15 Vertrek bussen  
 
Om aan het Kinjer-OLS te kunnen deelnemen, moet een school gekoppeld worden aan een schutterij. Deze laatste zal dan hulp moeten bieden bij de voorbereidingen en op de dag zelf met enkele personen moeten instaan voor de begeleiding. De taak van de organiserende werkgroep Kinjer-OLS is nu de scholen en schutterijen te benaderen om deel te nemen, en aan elkaar te koppelen. Het zou natuurlijk ideaal zijn als beiden uit dezelfde dorpsgemeenschap kwamen.
 
Tijdens de voorbereidingsfase op school, kan iemand van de plaatselijke schutterij d.m.v. het verkregen lessenpakket van de Sjöttesjoel, een uurtje les geven op school over het schutterswezen. De kinderen kunnen zelf uniformen en schuttersattributen (tamboerstok, vaandel, trommels, koningszilver, ...) knutselen, leren marcheren of trommelen. Er zal ook geoefend moeten worden met de windbuks, aangezien van elke school slechts zes kinderen mogen deelnemen aan de schietwedstrijd. Tijdens de muziekles is er misschien nog even tijd om het Limburgs volkslied aan te leren indien dit nog niet bekend is. Toch wel een must voor een echte Limburger!
 
Wij willen u erop wijzen dat dit alles niet op een professionele, maar juist op een speelse manier opgenomen moet worden. Het project doet ons terug denken aan onze eigen jeugd. We hadden geen pc of PlayStation - naast voetbal, speelden we toen nog ‘schutterijke’. We maakten eigen trommels van waspoederdozen, een gewone stok deed dienst als tamboer-maîtrestok en een buks, die weliswaar niet kon schieten, werd ook nog in elkaar geknutseld. Het hoeft dus zeker niet veel te kosten!
 
Verder willen wij u meedelen dat wij natuurlijk ook de school(en) uit uw dorp / stad zullen aanschrijven en dat het niet de bedoeling van de organisatie is om hier financieel gewin uit te halen. Wij dragen het schutterswezen een warm hart toe en denken dat deze dag een troef kan zijn om de toekomst van het schutterswezen te vrijwaren. Tot slot hopen we, gezien de datum, dat deze dag een onvergetelijk en feestelijk einde kan zijn voor het schooljaar en daarbij een fantastisch begin kan zijn voor het OLS 2017 in Merkelbeek.
 
Wij vragen u om uw deelname aan het Kinjer-OLS 2017 in overweging te nemen en het bijgesloten formulier te bij deelname te mailen naar inschrijvingkinjerols@olsfederatie.com
 
We kijken uit naar jullie positieve antwoord!
 
Indien u meer informatie wilt, kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen kinjerolswerkgroep2017@ols2017.eu
  
Met vriendelijke schuttersgroet,
Werkgroep Kinjer-OLS 2017
Stichting Schuttersevenementen OLS Merkelbeek 2017

Voor het downloaden van de uitnodigingsbrief, klik hier!
Voor het downloaden van het inschrijfformulier, klik hier!


 

Algemeen


Ook op dit Kinjer-OLS is er een heuse optocht met veelal zelfgemaakte uniformen, vaandels, muziekinstrumenten e.d. 
Een deskundige jury zal de ‘mini-schutterijen’ beoordelen op verschillende onderdelen, zoals dat ook op het 'grote' OLS gebeurt.
Al met al een fantastisch schouwspel dat kan rekenen op een grote publieke belangstelling van ouders, leerlingen uit andere klassen, familieleden en vele sympathisanten.  Ook vanuit de regio waar het feest plaatsvindt, groeit het aantal toeschouwers nog elk jaar.

Achtergrond
Dinsdag 27 juni wordt alweer voor de 13e keer het Kinjer–OLS georganiseerd. Dit evenement voor basisscholen uit Nederlands- en Belgisch Limburg vond in 2005 voor het eerst plaats in Wessem, op initiatief van KinjerKraom (destijds een kinderprogramma van de Nederlandse tv-zender L1). Inmiddels is het Kinjer-OLS onlosmakelijk verbonden met het “grote” OLS en dus een jaarlijks terugkerend feest voor de kinderen. Dit jaar zullen een 20-tal scholen gaan strijden om de winst van de bronzen wisseltrofee, het ‘Ummeke’.

Doelstelling
Deelnemers aan het Kinjer-OLS zijn kinderen van groep 7 en 8 van het Nederlandse basisonderwijs, en, het 5e en 6e leerjaar van het Belgisch basisonderwijs. Het doel is om hen kennis te laten maken met het schutterswezen, een belangrijk aspect van de Limburgse cultuur.

Voorbereiding
Eerst worden de deelnemende scholen gekoppeld aan een plaatselijke schutterij die hen bij de voorbereiding zal begeleiden. Hierbij kan onder andere gebruik gemaakt worden van het lessenpakket van de Sjöttesjoël. De kinderen krijgen hulp en uitleg bij onder andere het leren marcheren in optocht, muziek maken en schieten met een windbuks.  Bovendien zullen de kinderen zelf hun uniformen en diverse attributen zoals vaandel, koningszilver en muziekinstrumenten knutselen. Het uiteindelijke resultaat zal een schoolschutterij zijn van minimaal 18 en maximaal 50 leerlingen waarin zoveel mogelijk onderdelen van een schutterij (tamboer-maître, muziekkorps,  vaandeldrager, koningspaar, schutters etc) terugkomen.

De dag van het Kinjer-OLS
Op dinsdag 27 juni zal de dag worden gestart met een officiële opening, het hijsen van de vlaggen en het zingen van het Limburgs volkslied. Daarna zullen de schoolschutterijen zich opmaken voor de optocht door de straten van Merkelbeek. Hierbij kan worden gerekend op een flink aantal toeschouwers waaronder ouders, grootouders en vele andere geïnteresseerden. Langs de optochtroute ligt ook het defilé waar bezoekers en jury op de tribune gegroet zullen worden. Bovendien wordt hier door elke schoolschutterij een eigen verzonnen schuttersyell ten gehore gebracht. De jury zal hen verder beoordelen op onder andere het mooiste geheel, de beste bordjesdrager en beste tamboer-maître.

Bij terugkomst op het feestterrein beginnen na de middagpauze de beoordelingswedstrijden voor alle facetten van de schutterij zoals mooiste koningspaar en mooiste marketentster. Ook zal er namens elke deelnemende school een zestal deelnemen aan de schietwedstrijd met windbuksen. Het zestal met de minste missers wint deze wedstrijd.

Tegen het eind van de middag worden alle juryrapporten verzameld en zal de school die over alle onderdelen het beste heeft gescoord gehuldigd worden als winnaar van het ‘Ummeke’.