De finalezaterdag van het Oud Limburgs Schuttersfeest

Schutterij Sint Monulphus en Gondulphus uit Maasmechelen is de winnaar van het Oud Limburgs Schuttersfeest 2015 in Maasniel. In een zinderende finale werd het zestal van Sint Sebastiaan uit Sint-Huibrechts-Lille verslagen. De strijd om D’n Um vindt in 2016 dus plaats in Belgisch-Limburg.

Zaterdag 11 juli was de dag van de kaveling bij het Oud Limburgs Schuttersfeest in Maasniel. De eerste schutterijen met hun buksen arriveerden al vroeg op het terrein. Ook de supporters stroomden voortijdig het terrein op. De organisatie was er klaar voor, het weer was fantastisch en rond kwart voor elf heette de federatiepresident Ger Koopmans iedereen welkom. Daarna konden de buksmeesters de buksen gaan inschieten. Toen de eerste ronde van start ging, vielen al snel de eerste deelnemers af. Na de eerste ronde waren er nog 28 van de 36 schutterijen over. Na 8 ronden werd er gewisseld naar de kleine bölkes van 1 bij 1 cm. Na 11 kavelronden waren er nog 9 deelnemers en daarna werd een pauze ingelast. Bij het Oud Limburgs Schuttersfeest is het dan tijd om de burgemeesters erbij te roepen. De overblijvende schutterijen en de burgemeesters van hun gemeenten moeten de vraag beantwoorden of ze het Oud Limburgs Schuttersfeest volgend jaar zullen organiseren, mochten ze als winnaar uit de bus komen. Alle schutterijen en ook de burgemeesters waren positief en hoopten op de eindoverwinning. 

Na de pauze ging ronde 12 van start. Met meteen twee afvallers. De afvallers zaten intussen in de biertent en vermaakten zich met het aangeboden programma. Nog maar 5 schutterijen in de race. In kavelronde 13 miste Sint Catharina Stramproy, waardoor en nog maar 1 Nederlands-Limburgse schutterij in de strijd was, naast drie Belgische. In kavelronde 14 miste Sint Antonius en Sint Petrus uit Baarlo als laatste Nederlandse deelnemer, waardoor het zeker was dat het Oud Limburgs Schuttersfeest 2016 in Belgisch-Limburg wordt gehouden. Met nog drie schutterijen in de strijd werd het bloedstollend. 

In kavelronde 15 viel de schutterij van Sint Dionysius Opoeteren af. Nog twee schutterijen in de strijd, waaronder Sint Monulphus en Gondulphus uit Maasmechelen, de nummer twee van 2014. De andere schutterij was Sint Sebastiaan uit Sint-Huibrechts-Lille. Tot en met kavelronde 19 hielden de twee elkaar in evenwicht. Er werd een pauze ingelast van 20 minuten. In ronde 20 steeg de spanning ten top. Maasmechelen miste, maar even later miste Sint-Huibrechts-Lille eveneens. Een zeldzaamheid in de geschiedenis van het Oud Limburgs Schuttersfeest. Het kavelen ging gewoon door met ronde 21. En ook in die ronde misten beiden een schot. Dus bleef het kavelen zinderend spannend. Ook de volgende ronde bracht geen beslissing. Maar in kavelronde 23 klonk uiteindelijk het verlossende “veer höbbe um” van Maasmechelen. 
In een volle tent werden de schutterijen met de plaatsen 1 tot en met 10 gehuldigd. Enthousiast werden de winnende zestallen toegejuicht. Het belangrijkste was natuurlijk de uitreiking van D’n Um aan Sint Monulphus en Gondulphus uit Maasmechelen. Marc Breugelmans, voorzitter van de Stichting Oud Limburgs Schuttersfeest 2015 overhandigde de Neelder OLS-vlag aan de voorzitter van de winnaars. Met de vlag nam deze het stokje voor de organisatie van 2016 over. 

Het kavelen kende een uniek verloop in de geschiedenis van het Oud Limburgs Schuttersfeest. Geheel in de geest van het motto van het OLS 2015: Belaef um heel in Neel! 

De hoffotograaf, Fred Vliegen, trok naar Maasniel en maakte daar een reportage. Deze is volledig terug te vinden op www.skippy-ontour.nl.