EUROPEESE SCHUTTERS TOP IN DOORNENBURG

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus a.s. komen de Europees schutterskoning, Joseph Lohninger, en de Europees schuttersprins, Dirk Nicolajzcak, naar Doornenburg. Naast hen komen ook nog honderden afgevaardigden van diverse schuttersfederaties uit verschillende Europese landen. Europese officials als aartshertog Karl von Habsburg uit het beroemde gelijknamige vorstenhuis en prins Charles Louis de Merode zijn ook present.
 
De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen heeft de organisatie toegewezen gekregen van de najaarsvergadering van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS). Dit staat beter bekend als de EGS Herbsttagung. De EGS vergadert tweemaal per jaar ergens in Europa. De voorjaarsvergadering vond begin april plaats in het Duitse Lippstadt en Doornenburg mag de najaarsvergadering in augustus organiseren.
 
De Europese schutters worden op vrijdag 19 augustus om 15.00 uur ontvangen op kasteel De Doornenburg door het gemeentebestuur van Lingewaard. Om 17.00 uur vindt in de R.K. St. Martinuskerk een Heilige Investituursmis plaats. Tijdens deze plechtige mis worden 23 voorgedragen schutters tot ridder geslagen en opgenomen in de Europese orde van de Heilige Sebastianus. Voorgangers tijdens deze mis zijn Monseigneur Hoogeboom namens het Aartsbisdom Utrecht, Vicaris Pauw uit Arnhem en pastoor Peters namens parochie De Levensbron.
Na afloop vindt er op het dorpsplein een defilé plaats van diverse schutterijen en gilden. Ook is er een demonstratie Gelders vendelzwaaien. Aansluitend start in het Schuttersgebouw een Europese Schuttersfeestavond.
 
De volgende dag komen de EGS-gasten bijeen in het Schuttersgebouw voor een tweetal vergadersessies. Na de gezamenlijke lunch is de EGS Herbsttagung ten einde en keert eenieder huiswaarts.
 
De Schutterij van Doornenburg is zeer verheugd om dit bijzondere evenement te mogen organiseren. Aanleiding voor de organisatie van de EGS Herbsttagung is het 225-jarig bestaan van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen en de viering van het 1200-jarig bestaan van Doornenburg.