Riddermeppen tijdens Herbsttagung EGS

Vrijdag 19 augustus a.s. vindt in Doornenburg de ‘Herbsttagung’ plaats van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS).

Die ‘Herbsttagung’ is een samenkomst van honderden afgevaardigden van diverse schuttersfederaties uit heel Europa. Het evenement is de start van het feestweekend van 19 t/m 21 augustus a.s. in ons prachtdurpke. Eén van de hoogtepunten tijdens de ‘Herbsttagung’ is de Heilige Investituurmis. Vrijdagmiddag om 17.00 uur wordt de mis in de R.K. St. Martinuskerk voorgegaan door Monseigneur Hoogenboom (hulp sinterklaas bisschop Utrecht), Vicaris Pauw (Arnhem) en pastoor Peters (parochie De Levensbron). Tijdens deze mis ontvangen 23 voorgedragen schutters – waaronder 4 personen uit Lingewaard – een Europese orde van de Heilige Sebastianus. Zij worden tijdens een formele plechtigheid tot ‘ridder’ geslagen.

Die vier fonkelneije Florissen ridders zijn onze burgemeester Marianne Schuurmans, oud burgemeester Rob Persoon (ereburger van Lingewaard en o.a. beschermheer van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel), president van onze schutterij Geert Claassen, en generaal van de Huessense gilden St. Gangulphus en St. Laurentius Jan Wannet. Na afloop van de Heilige Investituurmis ontvangen deze ridders een andere beroemde ‘ridder’: Rutger Hauer. Op het dorpsplein krijgen de gedecoreerden in aanwezigheid van Rutger Hauer een muzikale vendelhulde aangeboden.

Bron: Gelderse Schuttersfederatie