Vijfde schutterskeizer en nieuwe koningen in Houthem

Tijdens het koningsvogelschieten van Schutterij St.Martinus Houthem  op zaterdag 29 augustus kregen zij binnen enkele uren maar liefst 2 nieuwe keizers en twee nieuwe koningen.

4e keizer 
Wim Derks kreeg voorafgaand aan het koningsvogelschieten bij het aftreden als koning officieel de titel van Schutterskeizer door het voldragen van zijn 3e opeenvolgende koningsjaar en de 5e keer in zijn schuttersloopbaan. En werd daarmee titulair de 4e schutterskeizer van onze vereniging. De keizer in ruste Theo Schrooders, de onlangs afgetreden keizer en huidig generaal Harry Schurgers, de huidige schutterskeizer Jeroen Schrooders en nu dus ook Wim Derks.

Jeugdkeizer
Bij het jeugdschieten kreeg Wout Evers de kans om bij het jeugdschieten eveneens 3 opeenvolgende jaren de koningstitel te behalen. Na een spannende kaveling wist ook hij de rust te bewaren en behaalde hij de 3e koningstitel en daarmee de unieke titel van Jeugdkeizer. Voor zover bekend de enige in heel de schutterswereld.

Schutterskoning(in)
Anita Derks wist de schietkunst en geluk van haar echtgenoot Wim goed af te kijken en in praktijk te brengen. Zij schoot namelijk het laatste stukje van de houten koningsvogel naar beneden en werd daarmee schutterskoning. Zij zal dit samen met haar Wim uitdragen. Anita zal hierbij een prachtige jurk dragen en Wim functioneert als draagkoning en zal het zilver dus het 6e jaar dragen. Voor zover bekend is ook dit uniek in het schutterswezen.

Burgerkoning
Bij de burgers was er ook een spannende strijd. Op het laatst leek de vogel meerdere keren op 1 kogel na bezweken maar bleef deze toch hangen. Uiteindelijk kon Ad Janssen de titel van burgerkoning voor zich winnen. Hij strijdt al 30 jaar mee om deze titel en dit jaar was het hem gegund.

Na het koningsvogelschieten en de huldiging van de koningen en keizers trok de schutterij langs het bordes van Chateau St.Gerlach van hun Provoost-Generaal Camille Oostwegel voor het traditionele defilé en aansluitend genoten de schutters en dorpsgenoten van een gezellige avond in het verenigingslokaal.

Meer foto's en achtergronden op http://www.SchutterijHouthem.nl