Erepresident Oud Limburgse Schuttersfederatie Leo Jans overleden

De Venlose verzetsheld Leo Jans is vorige week op 98-jarige leeftijd in België overleden. De heer Leo Jans was ook jarenlang de federatiepresident van de Oud Limburgse Schuttersfederatie.

Verzet
Jans werd op 9 mei 1918 geboren en ging net als zijn vader al snel het leger in. Nadat de Duitsers Nederland binnenvielen sloot hij zich aan bij door zijn vader opgerichte de Limburgse tak van de Orde Dienst (O.D.), een geheime organisatie van oud-militairen die verzet pleegde tegen de Duitsers. Nadat zijn vader moest onderduiken nam hij in 1942 de leiding over, vermeldt het Venlose gemeentearchief.

Verhoor
In oktober 1944 werd hij opgepakt door de Duitsers en verhoord door de beruchte Richard Nisch. Een lid van de Duitse Sicherheitsdienst die bekend stond om zijn wrede verhoormethoden. Voordat Jans doorsloeg werd hij door leden van de Venlose Orde Dienst bevrijd. Uit wraak werden twee zussen van hem opgepakt. Eén van de twee overleefde de oorlog niet.

Onderscheiding
Jans werd na de oorlog meermaals onderscheiden. De bekendste onderscheiding die hij kreeg was de Bronzen Leeuw. Een onderscheiding voor moedig gedrag die aan hem werd uitgereikt door prins Bernhard.

Wij condoleren de familie Jans met het verlies van deze markante persoonlijkheid. Jarenlang heeft hij zich als een leider van de Oud Limburgse Schuttersfederatie opgeworpen, echter door zijn gezondheid, die achter uit ging kon hij de schuttersactiviteiten niet meer bijwonen.
Heel veel sterkte gewenst aan eenieder met het verlies van deze persoonlijkheid.

Bron tekst en fotot: 1Limburg.