“Gebaar van nederigheid heeft ons diep geraakt”

“Een onvergetelijke ervaring. Paus Franciscus heeft bij alle schutters een diepe indruk nagelaten. We hebben zelf mogen ervaren hoe respectvol en nederig onze kerkvader is.” Aan het woord is Peter Korten uit Molenbeersel, organisator van de Romereis voor schutters. Samen met hem blikken we terug op dit bijzondere gebeuren.
 
Van 11 tot 18 november waren een 80-tal schutters uit beide Limburgen in Rome. Hoogtepunt van de bedevaart was een plechtige eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek waaraan zo’n 2.000 Nederlandstalige bedevaarders deel namen. Na de viering sprak de paus de aanwezigen toe. De verwachting was dat hij daarna over de verenigingsvaandels zou lopen. Die eer is immers alleen weggelegd voor de priester met het Allerheiligste, de regerende koning en de paus.
 
En heeft de paus ook effectief over de vaandels gelopen?
Peter Korten: “Neen, de paus bedankte voor die eer. Hij nam wel minutenlang de tijd om de prachtige vaandels te bewonderen. Hij zei dat ze veel te mooi waren om er op te staan. Maar vooral uit bescheidenheid wilde hij er niet over lopen. Dat heeft ons erg aangegrepen. Het geeft aan hoe nederig onze paus is. Hij wil niet de regerende kerkvorst zijn die over vaandels loopt als toonbeeld van gezag. Hij wil juist tussen de mensen staan. Nederigheid als voorbeeld voor ons allen. Tevens vroeg hij om voor hem te bidden. Een neomist, een pas gewijde priester, die vroeg om zijn zegen kreeg die zegen ook niet;  integendeel; de paus knielde voor hem neer en vroeg de neomistenzegen. Prachtig toch.”
 
Waren de schutters dan niet ontgoocheld? Ze hadden zo gehoopt dat de paus hun vaandels zou betreden.
Peter Korten: “Integendeel, dit statement van de paus heeft ons allen diep geraakt. Dit eerbetoon is nog mooier dan hetgeen we zelf hadden verwacht. Het heeft ons allemaal zeer ontroerd. Door dit bijzondere gebaar stal onze paus de harten van alle schutters. Wel heeft hij onze vaandels gezegend. Bovendien hebben we met hem kunnen praten en heeft hij ons de hand geschud. Prachtig was het ook toen hij de duim opstak naar onze schutters toen hij afscheid van ons nam. Een beeld dat voor goed op ons netvlies staat gebrand.”
 
Hoe is de Romereis verder nog verlopen?
Peter Korten: “Deze schuttersbedevaart naar de Eeuwige Stad was een groot succes. Ook pastoraal gezien. De schutters hebben hun christelijke roots in Rome weer opgezocht. Zo was er een bezoek aan de kerk en graf (en catacomben) van de schuttersheilige Sint Sebastianus en nam men in de belangrijkste basilieken in Rome met schutterseer deel aan de heilige mis. Ook het bezoek aan de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen was zeer bijzonder. De rector, pater Vanermen M.S.C. gaf speciaal voor de schutters de uitleg. Ook de gouverneur van Nederlands Limburg bracht in Rome nog een avond door met de schutters. Een nieuwe ervaring voor de geüniformeerde schutters was het feit dat ze continu met Chinese toeristen op de foto moesten. Naast vele excursies deden de schutters naar verwachting en reputatie ook de Romeinse terrassen aan.” J.L.