Ik sta toch liever aan de kant tijdens de schuttersoptochten?

Een van de veel gestelde vragen aan familieleden en vrienden van schutters is natuurlijk waarom deze personen niet met de schutterij meelopen? Vaak is het antwoord dan ‘Ik sta liever langs de kant toe te kijken’ en juist naar deze mensen zijn wij op zoek, want de komende jaren komt er een schrijnend gebrek aan juryleden en hebben wij jullie nodig! Ook mensen, die geen kennis hebben van het schutters-en gildewezen zijn van harte welkom.

Binnenkort start de jurycursus van de Oud Limburgse Schuttersfederatie weer. Tijdens deze cursus wordt u kennis bijgebracht over het schutters-en gildewezen, het jureren, kortom deze cursus is een aanrader voor, die mensen die langs de kant staan, maar ook voor de eigen schutters om meer kennis te krijgen omtrent de normen en op deze manier ook een kijkje te kunnen gaan nemen binnen andere schuttersbonden tijdens de stages.

Wilt u zich aanmelden download het inschrijfformulier via olsfederatie.com en stap als jurylid in de bijzondere wereld, die het schutters- en gildewezen heet.

Jury-opleiding - 2018
In het nieuwe jaar zal een opleiding starten.  Hierna volgt een overzicht van de data en het volledige programma voor de jurycursus 2018.  Naast deze cursus voor nieuwe juryleden staat er voor 2018, voorafgaand aan het schuttersseizoen en na de voorjaarsvergadering, een bijscholingscursus gepland.

De lessen van de nieuwe jurycursus gaan door te Stramproy op de volgende data:
4-1, 11-1, 18-1, 25-1, 1-2, 8-2, 15-2, 22-2 en 1-3.
 
De opleiding kost 50 euro per persoon.


Tijdens het schuttersseizoen op diverse locaties wordt als stagair(e) deelgenomen aan schuttersfeesten (programma-item 10).
Op 20 september volgt dan de afsluiting van de cursus te Stramproy (programma-item 11).

Meer informatie over beide cursussen is te bekomen via normencommissie@olsfederatie.com.

INDELING CURSUS EN TOETSING
1.     Voorstelronde, opbouw cursus, ethisch handelen van juryleden.
2.     Praktische aanwijzingen, opstelling nieuwe exercitie - flankcolonne, opstelling nieuwe exercitie met minder dan 16 ingedeelde manschappen.
3.     Beste houding, mooiste geheel, beste defilé en beste commandant.
4.     Mooiste kleding, beste vaandeldrager, mooiste bordjesdrager en
        beste standaardruiter.
5.     Mooiste koning, mooiste koningin, mooiste koningspaar en mooiste keizer.
6.     Mooiste keizerin, mooiste keizerspaar, mooiste geklede generaal en modelste generaal.
7.     Beste bielemangroep, beste sappeurgroep, beste marketentstergroep, beste soetelaarstergroep en beste hospitaalsoldaat.
8.     Nieuwe exercitie (gast).
9.     Oude exercitie (gast) Gilde exercitie, Belgische exercitie (gast).
10.    Stage (3x).
11.   Certificaat uitreiking en afsluiting.