Kinjer-OLS

Heeft u al gehoord over het Kinjer-OLS?  Nam de school uit uw dorp al ooit deel?

Wat is het Kinjer-OLS?

Het Kinjer-OLS is voor het eerst georganiseerd in 2005 bij Sint-Joris Wessem onder impuls van programmamaker Peter Joosten uit Kessel, bekend van het jeugd tv-programma de “Kinjerkraom”. Sinds 2005 is het initiatief uitgegroeid tot een groot evenement waarbij kinderen kennismaken met de schutterswereld en de bijbehorende cultuur. De deelnemende scholen presenteren zich tijdens de optocht aan het duizenden mensen tellende publiek. Op de schuttersweide strijden ze tijdens een bloedstollende schietwedstrijd. De school met het hoogst aantal punten over alle wedstrijden heen, neemt het “Ummeke” mee naar huis.

Maar er is op deze dag nog zoveel meer te beleven.

Wie zoeken wij?

Ummeke

Basisschoolleerlingen in de leeftijdscategorie 10-11-12 jaar uit Belgisch- en Nederlands Limburg die samen met de betrokken schutterij een heuse schoolschutterij willen opzetten, bestaande uit minimaal 18 en maximaal 50 leerlingen. In België zijn dit de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar en in Nederland de kinderen van de groepen zes, zeven en acht.

Wat bieden wij?

Een onvergetelijke dag waarin het plezier en de beleving van de Limburgse cultuur versmelt met een gezonde dosis wedstrijdspanning. Wij bieden een dag waarop jullie leerlingen ervaren hoe het is om lid van een schutterij te zijn, hoe jullie je als school kunnen presenteren en samen plezier kunnen beleven in de strijd om het Ummeke. De winnende school krijgt een ereplaats in de optocht van het Oud-Limburgs Schuttersfeest.

Hoe ziet deelname eruit?

Jullie gaan samen met de betrokken schutterij aan de slag om te leren over het schutterswezen. De leden van de schutterij leren jullie over de historie en de gebruiken van de schutterij en over de diverse onderdelen. Jullie leren marcheren, schieten met de luchtdrukbuks en musiceren. Jullie ontwerpen en maken zelf kostuums en bijbehorende attributen. Samen bedenken jullie een yell waarmee je de school presenteert aan het publiek. Er wordt samen geoefend zodat jullie op de dag van het Kinjer-OLS een echte schoolschutterij zijn.

 

Er is een website beschikbaar waar alle informatie opstaat over het schutterswezen, welke spelenderwijs gebruikt kan worden (wijschutterij.com). Het vormgeven van de schoolschutterij past prima binnen het bestaande lespakket van geschiedenis, muziek, crea, beweging en burgerschap.

Deelnemers 2024

K-OLS 2024 deelnemers

De inschrijvingen voor dit jaar zijn gesloten.

Wat kost het?

De kosten van de inschrijving en het busvervoer naar het Kinjer-OLS worden volledig gedragen door de organisatie. Per deelnemende school staat er een bus klaar. (50 pers.)  Tevens stelt de organisatie voor de kinderen en begeleiders een lunchpakket ter beschikking op de dag zelf. Daarnaast is er voor de kinderen gratis animatie in het Kinjerdörp en in de feesttent.

Wanneer en waar is het Kinjer-OLS?

Het Oud-Limburgs Schuttersfeest gaat altijd door op de eerste zondag van juli. Het Kinjer-OLS wordt georganiseerd op de dinsdag vóór het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Valt deze dinsdag in de één of twee dagen voor de start van de schoolvakantie in België (Vlaanderen) of Nederland, dan zal het Kinjer-OLS georganiseerd worden op de tweede donderdag voor het Oud-Limburgs Schuttersfeest. In Vlaanderen (België) start de zomervakantie altijd op 1 juli.

De winnaar van het Oud-Limburgs Schuttersfeest organiseert het daarop volgende jaar het Kinjer-OLS én het OLS. Daarom is ieder jaar wél de datum bekend, maar de plaats is steeds een verrassing

Save the date

  • donderdag, 27 juni 2024
  • donderdag, 26 juni 2025
  • donderdag, 25 juni 2026
  • donderdag, 24 juni 2027
  • dinsdag, 27 juni 2028
  • ...

Meer weten?

Op WijSchutterij.com kom je meer te weten over het Kinjer-OLS via tekst, foto's en filmpjes. Natuurlijk zijn ook alle winnaars van het Kinjer-OLS sinds 2005 daar opgelijst.

Reglement

Het reglement is terug te vinden op de downloadpagina van deze website. Dit reglement werd mede met de hulp van (oud-)deelnemende scholen en schutterijen van het Kinjer-OLS aangepast na een vruchtbare brainstormsessies in 2020 en 2023.

Terugblik

De optocht van het Kinjer-OLS 2023 in Born is terug te bekijken via L1 TV. Foto's en een sfeerimpressie is te bekijken via Delta Limburg.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op