Do2

"Do2" is afgeleid van "to do it to" en wil eigenlijk zeggen: Doe het ook!

Wat doen?

Veel schutterijen hebben ideeën uitgewerkt, activiteiten georganiseerd.... waarvan ze denken: "Waauw, dat was geweldig". Om andere schutterijen hetzelfde te gunnen, is deze pagina "Do2" ontstaan. Mail jouw idee of uitgewerkte praktijkvoorbeeld aan automatiseringscom@olsfederatie.com zodat het hier kan worden gedeeld.

Dit is een uitwisselingspagina: het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. Ga met de onderstaande adviezen en voorbeelden aan de slag en doe er je voordeel mee.
Succes!

Kijkdoos

Toekomstvisie Op weg naar 2025 (Marc Breughelmans op initiatief van de OLSF, 2022)

Op initiatief van de OLS-federatie zijn verenigingen, verenigingsbestuurders en leden tijdens
dialoogbijeenkomsten binnen de verschillende bonden met elkaar het gesprek aangegaan in 2021.
Ook eerdere onderzoeken vanuit diverse bonden geven een interessante doorkijk naar uiteenlopende
thema’s die aandacht (blijven) vragen. De weg naar 2025 lijkt met bijna 160 schutterijen, 10.000 leden, tien schuttersbonden en een zevental actief betrokken stichtingen geplaveid. Maar de werkelijkheid en de snel veranderende maatschappij vragen om reflectie op de toekomst. Het rapport is te downloaden via deze link: Februari 2022 - Een toekomst voor schutterijen en gildes in Limburg.

Adviesrapport Is er een toekomst voor de Limburgse schutterij (Sint Sebastianus Mechelen, 2019)

Tijdens de Jaarvergadering van de OLS Federatie in Heel (voorjaar 2019) overhandigde voorzitter Huub Colen van Sint Sebasianus Mechelen aan OLS President Ger Koopmans het adviesraport “Is er toekomst voor de Limburgse Schutterij”. Het adviesrapport is het resultaat van het symposium dat in Wittem op 10 maart 2018 werd georganiseerd om gezamenlijk na te denken over de toekomst van de schutterij in Limburg. De aanleiding voor dit symposium is het 360-jarig bestaan van Sint Sebastianus Mechelen. Het rapport is te downloaden via deze link: Definitief 10.03.2019 Advies rapport - Is er een toekomst voor de Limburgse Schutterij maart 2019.

Goede samenwerking leidt tot geslaagd bondsfeest (Sint-Joseph Waubach, 2019)

Sint-Joseph Waubach organiseerde op 25 augustus 2019 een bondsschuttersfeest (Bond Berg & Dal). Van te voren stelt zich steeds de vraag van welk terrein gebruik kan worden gemaakt, hoe groot het wordt opgezet en over hoeveel dagen het programma zich moet uitstrekken. In de afweging om een tent te plaatsen en op hoeveel dagen en wat geprogrammeerd zou moeten worden, vond de schutterij een goede partner in Jong Nederland. Sint-Joseph kwam namelijk tijdig te weten dat deze jeugdbeweging een mogelijkheid zocht hun 75-jarig bestaan te vieren.

Van 10 naar 20 in optocht
Onder de naam ‘Fes i Woabich’ organiseerden zij samen een vol weekend: op vrijdagavond een feest voor de jeugd vanaf twaalf jaar, op zaterdag een grootse reünie van het jubilerende Jong Nederland en op de zondag het bondsschuttersfeest, inclusief de huldiging van 10 jubilarissen van en door Sint-Joseph . De 10 schutterijen van Berg & Dal werden aangevuld met 5 Landgraafse muziekkorpsen en 5 gastverenigingen, waaronder 2 Duitse Schützenvereine.

Jeugd VIP Arrangement (Sint Catharina Stramproy, 2016)

Op het schuttersfeest van 22 mei 2016 bood Sint Catharina Stramproy de jeugd van Stramproy een VIP-arrangement aan.

Dit document is geschreven door Sint Catharina Stramproy na contact met de schutterijen Sint Gertrudis Amstenrade en Sint Joris Wessem. Zij hebben in het verleden ook Jeugdige VIP’s mogen ontvangen op hun bondsfeest.

Dit plan heeft als hoofddoel de deelnemende VIP’s kennis te laten maken met de schutterscultuur en is via deze link te downloaden: Jeugd VIP Arrangement 2016.

Spelkoffer (Bond van schutterijen Maas en Kempen, 2015)

In de aanloop naar het schuttersfeest van Sint-Laurentius Bocholt stelden de Sjöttebengels een spelkoffer samen.  Daarin zitten allerlei attributen waarmee kinderen zich alleen of in groep kunnen bezighouden, wanneer ze zich tijdens een bondsschuttersfeest of erekruisschieting vervelen.  De spelkoffer is aanwezig op aanvraag van de organisator en is onder andere gevuld met ballen, een boekje met spelideeën, kegels, spelkaarten, ...

 

Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray (2008)

In 2008 constateerde de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray een tekort aan jeugdleden. Door jeugdontwikkelingen kregen wij steeds meer leden van buiten de schuttersfamilie. Het mooiste voorbeeld was een jongen van 15 jaar: Hij liep een jaar mee bij de schuttersfeesten en na een jaar besloot hij om lid te worden. We gaan dan eerst een gesprek aan met de ouders tijdens een oefensessie. Zijn moeder kwam en schrok van het aantal jeugdleden: 'Ik wist niet dat jullie zoveel jeugd hadden. Het is toch voor oudere mensen.’

In de presentatie Jeugdwerking Schutterij ‘t Zandakker Gilde Sint Jan leest u over de jeugdwerking anno 2019 van onze vereniging. Voor informatie kunt u mailen naar info@zandakker.nl.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op