OLS-feest

Als er wordt gesproken over ‘de’ OLS, dan bedoelt met de Oud-Limburgse Schuttersfederatie. Als men spreekt over ‘het’ OLS, dan bedoelt men het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Het OLS-feest is geklassificeerd als Immaterieel erfgoed in zowel Nederland als Vlaanderen.

Het OLS wordt jaarlijks georganiseerd op de eerste zondag van juli, uitgezonderd de jaren van de wereldoorlogen en 2020-2021 (vanwege de uitbraak van het coronavirus COVID-19).  Het is voor schutterijen het hoogtepunt van het schuttersseizoen.

De oorsprong van het Oud-Limburgs Schuttersfeest ligt bij het eerste Maasoverschrijdend schuttersfeest: het “Groot Internationaal Schuttersfeest”. De oudst bekende voorloper van het Oud-Limburgs Schuttersfeest vind plaats in 1876 in Kessenich (België).

Opvallend is de eer die de winnaar te beurt valt: die mag het grote schutterfeest voor de twee Limburgen het daaropvolgende jaar organiseren. Het duurt echter nog tot in 1906, voor de naam Oud-Limburgs Schutterfeest opduikt.

Wedstrijdinformatie Oud-Limburgs Schuttersfeest

Overzichten van de aanmeldingen per wedstrijdonderdeel en de indelingen van de exercitie-, muziek- en vendelwedstrijden (tijdsindicatie / wedstrijdterrein).

De uitslagen van alle optocht- en terreinwedstrijden tijdens het afgelopen Oud-Limburgs Schuttersfeest.

Het wedstrijdpakket voor elk Oud-Limburgs Schuttersfeest wordt bepaald aan de hand van het aantal inschrijvingen per wedstrijdonderdeel.

Meer weten over het aankomende Oud-Limburgs Schuttersfeest?

Zie de website van het OLS 2022 bij Sint Willibrordus in Meijel.

Meer weten over het Oud-Limburgs Schuttersfeest in het algemeen?

Op WijSchutterij.com kom je meer te weten over het OLS via tekst, foto's en filmpjes. Je vind er alle organisatoren van Ouwe Limburgers, de winnaars van de Esprit, de vele wedstijden, enz.

Zelf proberen?

In samenwerking met L1 is een OLS-Spel ontwikkeld: het Online Limburgs Schuttersfeest. Dankzij deze gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan.

Download de app door onderstaande QR-code met je smartphone te scannen of zoek de app “OLS Spel” zelf op in de App- of Play-Store.

OLS Spel via Google Play
Google Play
OLS Spel
AppStore

Uitslagen Oud-Limburgs Schuttersfeest

Daags na afloop van het OLS zijn hier de uitslagen van de diverse wedstrijdonderdelen te raadplegen.

Plattegrond, aanmeldingen en planning Oud-Limburgs Schuttersfeest

In de aanloop naar het OLS zijn de inschrijvingen, wedstrijdplanning en schietboomindeling hier te raadplegen.

Parkeren

Zie deze webpagina.

Prijzenpakket Oud-Limburgs Schuttersfeest

Nadat de inschrijvingsperiode voor alle wedstrijden tijdens het OLS is afgesloten, is het prijzenpakket hier in te zien.

 

Meer weten?

Neem dan contact met ons op