Koninklijke erepenning voor de schutterij Ons Genoegen Siebengewald

De ondertekening door de secretaresse van de schutterij Hanneke Sengers (Foto's Chris Smits / Maasduinen Centraal

De Vereenigde schutterij Ons Genoegen uit Siebengewald mag zich vanaf zaterdag 15 april 2023 trots voelen met de Koninlijke Erepenning, zoals deze beschikbaar is gesteld door Zijne Koninklijke Hoogheid, Koning Willem-Alexander.

 

De burgemeester Manon Pelzer was met haar wethouders en Bernie van Lierop, de federatiesecretaris van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie naar Siebengewald gekomen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaansfeest van deze Schutterij. Voor de derde keer in elf jaar tijd werd deze erepenning in het Noord-Limburgse Bergen uitgereikt. De burgemeester roemde de inzet van de schutterij Ons Genoegen Siebengewald en feliciteerde de schutterij met de uitbreiding van het schutterspeloton met twee bielemannen en de jeugdige aanwas.

 

Ontstaan van de schutterij

Helaas is door de oorlog en door brand een groot gedeelte van de schriftelijke informatie verdwenen rondom de schutterij Ons Genoegen Siebengewald.

Zeker is dat de schutterij is ontstaan in 1898, maar hoe is nog de vraag. Zeer waarschijnlijk had de onderwijzer Roelofs een vinger in de pap. De eerste schutterij was Wilhelmina en enige tijd later is er een tweede schutterij ontstaan, namelijk Ons Genoegen. Wilhelmina had zijn schietterrein in het buurtschap “de Vrij” terwijl “Ons Genoegen” dit in het buurtschap “de Hei” had. Omstreeks 1933 zijn beide schutterijen samengegaan en wel onder de naam Vereenigde Schutterij “Ons Genoegen “. Er is zeer, zeer weinig bewaard gebleven over de beginjaren van onze schutterij. De eerste koningsmedaille dateert uit het jaar 1903. Hierop staat duidelijk vermeld dat dit de eerste koning van de schutterij is geweest.

Vereenigde Schutterij “Ons Genoegen” is de meest noordelijke schutterij van alle bij de Oud Limburgse federatie aangesloten schutterijen. Alle omringende dorpen en ook meer zuidelijke dorpen behoren bij de kring van Land van Cuijk (gilden) . Het gevolg hiervan is natuurlijk dat de afstand tot een schutterstreffen vrij groot is, wat in deze tijd echter niet zo’n groot probleem is. Nog niet zo lang geleden werd deze reis op zaterdag per fiets ondernomen om dan op maandag terug te keren van een bondsfeest. Een hele onderneming maar zeker ook een gezellige.

De schutterij heeft in haar bijna 110 jarig bestaan slechts één keizer in haar midden gehad. De legendarische Thei Kersten (Rutje) viel in 1960 de eer te beurt om gekroond te worden als eerste en tot op heden enige keizer. De dorpsgemeenschap en de schutterij waren zo arm, dat het keizerszilver een roestvrij stalen plaat was, dat door een van de leden zelf was gemaakt. Toch hangt dit, vol trots, centraal in de prijzenkast. De Kerstens, een typische Groesbeekse naam, hebben naam gemaakt in Schutterij “Ons Genoegen”. De vader van de keizer was een bekend lid. De zoon van de keizer, Theo Kersten, wilde in 1993 in de voetsporen van zijn vader treden. Het keizerschap werd echter net voor zijn neus weggekaapt.

Een grote brand in het café de Heidebloem, waar de oude schutterij zijn honk had, verwoestte in 1986 het gehele archief en de gehele prijzenkast. Vaststaat dat de Vereenigde Schutterij “Ons Genoegen” vanuit een financieel diep dal is moeten komen. De omgeving heeft de vereniging zelfs de armoede op het lijf geschreven was. Trots is men dan ook op de saamhorigheid, de eendracht en de bereikte resultaten. Eind 2006 is het nieuwe schuttershuis klaar gekomen, een product van samenwerking en van verenigingszin.

Oud limburgs schuttersfederatie

Meer nieuws

Drietal Manestraat wint Sjötje

Zaterdag, 13 juli won een meisjesdrietal van Sint-Hubertus Manestraat overtuigend wisseltrofee Sjötje.

Heythuysen wint OLS 2024

In een spannende nek-aan-nek race won op zaterdag, 13 juli Sint Nicolaas Heythuysen het OLS 2024 Beekdaelen.

Grote schuttersbelangstelling van Romereis 2025

Wie mee wil naar Rome met de schuttersreis moet zich snel opgeven. In verband met de beschikbaarheid van hotelkamers is opgave gewenst.