Oproep voor Oekraïense schutsbroeders en -zusters

 • Beste schutsbroeders en -zusters,Ons medeleven gaat uit naar de mensen in Oekraïne die worden blootgesteld aan een tot nu toe onvoorstelbare agressie. Voor het eerst sinds nazi-Duitsland Polen binnenviel, is een Europees land het slachtoffer geworden van een aanvalsoorlog.  Dit is een enorme schending van het internationaal recht. Ons grootste goed, vrede in vrijheid, wordt bedreigd in Oekraïne. In onze Europese Vereniging van Historische Schutters zijn we nauw verbonden met de Oekraïense vrienden en zien we onszelf in broederlijke solidariteit aan hun zijde.

  We schreven en kondigden ons gemeenschappelijke doel van het bewaren van vrede en vrijheid aan als een verklaring voor het Europa Schuttersfeest 2018 in Leudal, Nederland . Niemand van ons had toen kunnen vermoeden dat de vrede in Europa zo broos zou kunnen zijn dat in de 21e eeuw de machtshonger uit het verleden op Europese bodem zou opduiken.

  De volledige omvang van deze catastrofe is nog niet te overzien. Vooral onze Europese vrienden in de Baltische staten en Polen zijn momenteel in gevaar en hebben onze speciale steun en solidariteit nodig, ook omdat de vluchtelingen daar eerst de bescherming zoeken of al hebben gevonden. Onze vredesverklaring, geschreven 100 jaar na het einde van de eerste wereldoorlog, beschrijft de innerlijke constitutie van een gemeenschap die gericht is op vrede en vrijheid, op vriendschap en internationaal begrip.

  Onze inzet voor vreedzaam samenleven op basis van tolerantie en respect is onze plicht.  Als christenen, als broeders en zusters die zich inzetten voor vrijheid, zijn we diep geraakt. We zijn geschokt en vragen ons af wat we aan het doen zijn, hoe we kunnen helpen. Onze broeders en zusters in Oekraïne, met wie we onlangs onze evenementen en bijeenkomsten vreedzaam en in nauwe solidariteit hebben doorgebracht, moeten nu vrezen voor hun leven en hun vaderland. Onze gedachten zijn bij hen in deze donkere uren. We willen zoveel mogelijk noodhulp zijn - door persoonlijke aanmoediging, maar ook door concrete socialesteun.

  We vragen onze schutters, zusters en broeders in de clubs en verenigingen om hun hulp aan te bieden in de regio's en landen. Alleen samen kunnen we hoop geven en een voorbeeld stellen voor de grote kracht van het Europese idee. We hopen dat de verantwoordelijken zullen toegeven zodat ons idee van een vreedzaam en verenigd Europa blijft bestaan en we zullen ons uiterste best doen om dit met hart en geest te bereiken.

  Iedereen die de bevolking van Oekraïne wil steunen kan dat via het EGS Regio 1-account of EGS rekeningDonaties worden via de EGS doorgestuurd naar regio 5, die zich voorbereidt om Oekraïense vluchtelingen te verwelkomen en te ondersteunen en in het bijzonder de familieleden van onze zusters en broeders..Rekeninghouder: EGS Regio 1Volksbank Bigge-Lenne eG,IBAN: DE21 4606 2817 3545 9840 00BIC: GENODEM1SMATrefwoord: Oekraïne Solidariteitshulp. Gift bewijzen kunnen worden uitgegeven.

  EGS :St Sebastianus

  p/a van Hillenstraat 10

  5988 BH Helden

  NL41 RABO 0314 8292 10

Oud limburgs schuttersfederatie

Meer nieuws

Juryformulieren OLS 2024 Beekdaelen

Op het OLS 2024 Beekdaelen worden tijdens de optocht- en schoonheidswedstrijden nieuwe juryformulieren gebruikt.

Het Kinjer-OLS 2024 Beekdaelen presenteert: Ummeke!

Het Kinjer-OLS 2024 Beekdaelen presenteert een eigen lied “Ummeke”, dat vanaf nu te beluisteren is op alle grote streamingsdiensten.

Consumptieprijs OLS

De consumptieprijs OLS 2024 is bekend. Normaal gesproken wordt deze bekendgemaakt tijdens de ALV in het voorjaar.