Opslag kruit in Nederland

Nederlandse sportschutters die herladen en sportschutters die Historische Wapensdisciplines beoefenen, hebben daarvoor los kruit thuis voorhanden. De voorschriften voor de opslag daarvan worden nu geregeld in de milieuwetgeving. Jaren geleden heeft de KNSA met het Ministerie, de Nationale Politie en de Inspectie afspraken gemaakt die afweken van de voorschriften in de milieuwetgeving voor de opslag van los kruit. Deze voorschriften werden daardoor soepeler, onder voorwaarde dat er niet meer dan maximaal 3 kilogram rookzwak buskruit of 1 kilogram zwartkruit werd opgeslagen. Door een gerechtelijke uitspraak is deze afspraak niet meer van toepassing, en per 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking waardoor ook de andere huidige wettelijke bepalingen niet meer van toepassing zijn.

Daarvoor in de plaats komt de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (afgekort: het BAL). In het BAL zijn de voorwaarden waaraan sportschutters moeten voldoen om los kruit te mogen opslaan, zo ingrijpend dat de meesten daaraan niet kunnen voldoen. Dat komt mede doordat in de nieuwe Omgevingswet tussen ‘inrichtingen’ en ‘particulieren’ geen onderscheid meer wordt gemaakt.

Opslag kruit: positieve intentie bij Ministerie I&W voor uitzondering

De KNSA heeft – met steun van sportkoepel NOC*NSF – het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat verzocht om voor sportschutters weer een soepelere regeling vast te stellen; in dit geval zodanig wettelijk verankerd, dat die niet door een gerechtelijke uitspraak teniet kan worden gedaan. Het Ministerie van I&W heeft inmiddels per brief laten weten dat er een positieve intentie is om een uitzondering te maken op de strenge voorwaarden die voortvloeien uit die nieuwe Omgevingswet bij de opslag van kruit. Een voorwaarde daarvoor is wel dat de oude afspraken weer in werking treden, en dat wil zeggen: maximaal 3 kilogram rookzwak buskruit of maximaal 1 kilogram zwartkruit. En voorts dat sportschutters zich houden aan het destijds opgestelde voorschriften in het Informatieblad (handleiding) van het Ministerie van I&W van september 2020 (zoals verplicht houten kist). Dat is goed nieuws, ofschoon een definitieve bevestiging in het Besluit (BAL) nog moet volgen. Klik op de link voor het Informatieblad ‘Veilige opslag van kruit bij particulieren’.

Eerdere berichtgeving en bron

auteur: SC

Oud limburgs schuttersfederatie

Meer nieuws

Nummer 147 van het Limburgs Schutterstijdschrift: Een pracht exemplaar

Het redactieteam van het Limburgs Schutterstijdschrift is weer volop in de weer geweest om een prachtige editie van het Limburgs Schutterstijdschrift samen te stellen: 52...

Jaargang 72, nummer 2 van de Gildetrom

De Gildetrom is eigenlijk het Limburgs Schutterstijdschrift van de Noord-Brabantse schuttersgilden. Dit magazine verschijnt ook viermaal per jaar en voor slechts € 15,00 (Of €...

Koning opent OLS in Heythuysen

Koning Willem-Alexander opent op zondagmiddag 6 juli het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Heythuysen. Dit gebeurt op uitnodiging van burgemeester Schmalschläger van de gemeente Leudal.