DE LIERSE OMMEGANG

DE LIERSE OMMEGANG

 

Op zondag 2 en 9 oktober 2022 trekt de Lierse Ommegang, met twee jaar vertraging om bekende redenen, weer door Lier. Onze stad maakt zich op voor feestdagen van formaat. Een kilometerlange stoet laveert op beide namiddagen met veel kleur en bombarie door de straten. De reuzen van Lier zijn je host. Zij leiden je doorheen de drie delen van dit spektakel.  Komt dat zien! Komt dat zien!

 

Van vroeger tot nu: de stad presenteert zich

 

In het eerste deel van de Ommegang geven we inkijk in hoe onze stad ooit was en hoe ze vandaag is. Een kleurrijke en muzikale evocatie van oude en nieuwe ambachten, oude rederijkers en nieuwe toneelverenigingen, oude schuttersgilden en nieuwe handhavers van de wet. Ook de jeugd van tegenwoordig en van toen zorgen voor sfeer. Dans, muziek, sport, spektakel… van vroeger tot nu. En Koningshookt is eveneens van de partij. Onze vriendelijke deelgemeente viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. In deze editie van de Ommegang zullen voor de eerste keer de ‘schapenkoppen’ verbroederen met ‘de varkenskoppen’. Een gezellige beestenboel.

 

Van vroeger tot nu: het JA-woord in Lier

 

Hét huwelijk uit de Lierse geschiedenis wordt ook in deze Ommegang gevierd. We reizen naar oktober 1496. Filips De Schone en Johanna Van Castilië gaven elkaar hier in Lier het ja-woord. In vier taferelen katapulteren we je terug naar die heuglijke dagen in de Lierse geschiedenis. Stoere maar vrolijke soldaten uit Spanje en de Nederlanden, de Lierse clerus, bruidsmeisjes, bloemen, toeters en bellen… een feest van formaat. Als kers op de taart: de trouwers van 2022. Iedereen die dit jaar het ja-woord geeft op het Lierse stadhuis krijgt van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de burgemeester een uitnodiging om dit tweede deel van de Ommegang af te sluiten. Zij herbeleven hun huwelijksdag opnieuw in het kielzog van Filips en Johanna.

 

Van vroeger tot nu: de Lierse reuzentrein

 

Hoewel je in deel 1 en 2 al verschillende reuzen de revue zult zien passeren, staan er nog heel wat reuzen, fabeldieren en praalwagens te popelen. De Lierse pijnders kunnen hun dansbenen nauwelijks nog bedwingen want… vandaag is een heuglijke dag. Voor de eerste keer in de geschiedenis stapt het meest geheimgehouden fabeldier van Lier mee op in de Ommegang. Eeuwenlang verborgen gebleven voor de Lierse burgers, treedt het vandaag uit de schaduw. We noemen het voorlopig: “het beest”. Benieuwd naar zijn echte naam en zijn verhaal? Ontdek hier meer.

 

Schutterswereld

 

Voor zondag 2 en 9 oktober 2022 is de organisatie op zoek naar een schutterij. De formatie van de Ommegang gebeurt op de twee zondagen in de Dungelhoeffsite in Lier vanaf 13.30u (uiterlijk om 12.30u aanwezig zijn) met vertrek om 14.30u. De doorlooptijd van de Ommegang wordt geschat op maximaal drie uur. Na de Ommegang wordt een lunchpakket aangeboden. In het totaal nemen ongeveer 1300 deelnemers aan de Ommegang deel.

Aanmeldingen kunnen geschieden via lukceulemans@gmail.com.

 

Voor meer informatie zie Ommegang Lier – 2 en 9 oktober 2022

Oud limburgs schuttersfederatie

Meer nieuws

Nieuwsbrief december 2023 verstuurd

De nieuwsbrief van december is verstuurd! Het archief kunt u terugvinden op onze downloadpagina en via de sneltoets op onze home-pagina.

Inschrijvingsportaal OLS 2024 geopend

Het inschrijvingsportaal voor het Oud-Limburgs Schuttersfeest 2024 is geopend in de ledenadministratie voor de secretarissen van de schutterijen die lid zijn van de OLS-Federatie.

Vaardigheidsmedailles OLS-Federatie

De Oud-Limburgse Schuttersfederatie introduceert nieuwe vaardigheidsmedailles voor buksmeesters en commandanten.