Rembrandt en de OLS-Federatie ontmoeten elkaar!

De fotoshoot bij het Bonnefantenmuseum

Wie in eerste instantie denkt aan Rembrandt, denkt waarschijnlijk ook meteen aan de ‘Nachtwacht’, maar het schilderij ‘de Vaandeldrager’ is ook wereldberoemd en is mede aangekocht door de Nederlandse Staat, de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds, die de vraagprijs van 175 miljoen bekostigden. Sinds de komst naar Nederland is de ‘vaandeldrager’ begonnen aan een tour, waarbij hij nu is aanbelandt in Limburg. Vanuit Limburg gaat het schilderij naar Groningen om vervolgens in het Rijksmuseum te komen hangen.

 

Verbondenheid

 

Wie ‘vaandeldrager’ zegt, zal ongetwijfeld meteen ook schutterij noemen. De schutterijen zijn immers in Limburg het toonbeeld van het cultureel erfgoed en de vaandeldrager neemt altijd een belangrijke positie binnen de schutterswereld. De samenwerking tussen het Bonnefantenmuseum en de Oud Limburgse Schuttersfederatie was snel geregeld en gezamenlijk werd bekeken hoe het museum en de schutterijen cachet konden geven aan deze tentoonstelling. Het besluit was snel genomen, bij de officiële opening van de tentoonstelling op vrijdag 10 maart 2023 zal de schutterswereld haar medewerking verlenen.

 

Vrijdag 10 maart 2023 zal om 18.00 uur een stoet van schutters vanaf het provinciehuis naar het Bonnefantenmuseum marcheren. Voorafgegaan door het collective muziekkorps, zullen tientallen vaandeldragers, vergezeld door schutters een erehaag vormen voor de genodigden en worden deze genodigden ook nog eens voorzien van een natje en een droogje door de marketentsters. Gedurende de avond volgen er diverse optredens van het muziekkorps en wordt op elk heel uur een erehaag gevormd op de weg naar het wereldberoemde schilderij, wat ook geflankeerd wordt door twee vaandeldragers.

 

Maar ook de creatieve geest wordt aan het werk gezet, want iedere bezoeker kan in het museum aan de slag om een eigen miniatuurvaandel te maken en daarmede kans te maken op een mooi arrangement.

 

Open huis

 

Woensdag 29 maart 2023 zal het Bonnefantenmuseum ook gratis worden opengesteld voor iedereen en biedt dit een laatste mogelijkheid om het schilderij te aanschouwen in het Bonnefantenmuseum.

 

Vaandeldrager

 

In de 17e eeuw waren vaandeldragers personen met aanzien. Ze waren derde in rang van de schutterij na de kapitein en de luitenant. Vaak staan ze daarom prominent afgebeeld op groepsportretten, zoals de NachtwachtRembrandt schilderde de Vaandeldrager in 1636. Hij was net voor zichzelf begonnen, nadat hij vijf jaar lang portretten had geschilderd voor kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh. Op Rembrandt’s schilderij lijkt geen echte Vaandeldrager te zijn geportretteerd. De Vaandeldrager lijkt erg op Rembrandt zelf! Rembrandt had nog nooit voor de rijke schutterijen gewerkt en probeerde met dit portret zijn kunnen te demonstreren. Met succes, want in 1642 kreeg hij de opdracht voor de Nachtwacht!

 

 

 

Oud limburgs schuttersfederatie

Meer nieuws

Vacature federatiepenningmeester

De federatiepenningmeester, Peter Berben, heeft te kennen gegeven zijn functie beschikbaar te stellen met ingang van de algemene ledenvergadering van 2 maart 2024 en daardoor...

Wedstrijddeelnames OLS 2024 Beekdaelen

Inschrijven voor de wedstrijden op het OLS 2024 Beekdaelen was mogelijk tot de 1ste dinsdag van februari. Dat is ieder jaar zo. En toch... 

Schintaler bekendgemaakt tijdens OLS-loting Beekdaelen

Zaterdag 29 juni zetten de Schintaler, Bieske en DJ Jorn Lucassen de feesttent van het OLS Beekdaelen op zijn kop. De online kaartverkoop is inmiddels...