Schutterstreffen schenkt 500.000 euro steun aan Oekraïense collega’s

Tijdens een plechtigheid in zaal Bietenoogst van het Mudel mocht Karl von Habsburg, aartshertog van Oostenrijk, als voorzitter van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS), een cheque van 500.000 euro overhandigen als steun aan de verenigingen in Oekraïne die momenteel een moeilijke tijd beleven.

Bron onderstaand bericht VRT:

Dit weekend trokken zo'n 25.000 schutters vanuit heel Europa naar Deinze voor de twintigste editie van het Europees Schutterstreffen (EST). Het driejaarlijkse feest kon lange tijd niet doorgaan door corona, maar dit weekend was het opnieuw zover. Afgelopen weekend vond het Europees Schutterstreffen plaats in Deinze. Dat is een groot feest waarbij schuttersgilden uit verschillende Europese landen elkaar ontmoeten. Naast ongeveer 25.000 schutters waren er zeker 425 groepen vanuit België, Nederland, Duitsland, Polen, Frankrijk, Italië en Zweden aanwezig in Deinze. "We kijken al jaren uit naar het evenement. Eigenlijk vindt het evenement om de drie jaar plaats, maar wegens corona is het uitgesteld. Toen was het wachten, wachten, wachten... Maar nu is het eindelijk zover", zegt schutter Maarten Gevers. Het Schuttersfeest is meer dan gewoon schieten. "Het Koningsschieten in de Europese gemeenschap gebeurt met een geweer. Er staat een houten vogel op een kraan waarop alle Europese koningen van alle verenigingen proberen te schieten. Diegene die hem naar beneden haalt, is de koning voor de komende drie jaar", vertelt Maarten Gevers. De symboliek en de samenhorigheid spreken me het meeste aan.

Het hele weekend droegen de schutters de typische klederdracht en naast het schieten, waren er ook tal van andere activiteiten. Zo trok er vandaag een grote optocht door het centrum van Deinze. De politie opende de stoet te paard, gevolgd door de schuttersgroepen en harmonies. "De symboliek en de samenhorigheid van het Schutterstreffen spreken me het meeste aan", vertelt schutter Jo van Hemmen. "Ik heb het feest heel fijn ervaren. Complimenten aan de organisatie dat ze het zo goed georganiseerd hebben."

In onderstaand filmpje een vooruitblik op het Europees Schutterstreffen in Mondsee in Oostenrijk in 2024.

Europäisches Schützenfest 2024 in Mondsee - YouTube

Oud limburgs schuttersfederatie

Meer nieuws

Juryformulieren OLS 2024 Beekdaelen

Op het OLS 2024 Beekdaelen worden tijdens de optocht- en schoonheidswedstrijden nieuwe juryformulieren gebruikt.

Het Kinjer-OLS 2024 Beekdaelen presenteert: Ummeke!

Het Kinjer-OLS 2024 Beekdaelen presenteert een eigen lied “Ummeke”, dat vanaf nu te beluisteren is op alle grote streamingsdiensten.

Consumptieprijs OLS

De consumptieprijs OLS 2024 is bekend. Normaal gesproken wordt deze bekendgemaakt tijdens de ALV in het voorjaar.