3 Koninklijke onderscheidingen bij Venrayse schutterij

vaderzoon

Maandag 26 april 2020 de dag van de Lintjesregen is bij de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray een historische dag geworden. Maar liefst drie leden werden verrast door Burgemeester Luc Winants met de mededeling dat het Zijne Majesteit heeft behaagd om hun te onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau. Opvallend is het onderscheiden van vader, Sjaak van Rhee en zoon, Hans van Rhee en daarnaast werd Giel Krijnen ook opgenomen als lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op maandagochtend 26 april 2021 werden deze personen middels een complot gelokt naar de schuttersweide voor een bezoek van een hoge persoon en dus diende het dagelijks bestuur van de schutterij in schuttersuniform te verschijnen. Om 8.45 uur kwam de burgervader al aangereden en werd allereerst Sjaak van Rhee onderscheiden.

Sjaak van Rhee (78) heeft een grote mate van verdiensten voor de schutterij. Hij kwam in 1988, door de overname van de Drum- en Showband Venray door het tamboer- en pijperkorps van de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray, bij de schutterij. Hij werd penningmeester van het muziekkorps en deze functie oefent hij nog immer uit. Sjaak was jarenlang de buksmeester van de schutterij en was altijd aanwezig bij het oefenen en de uittredens. Hij was ook ‘kopman’ van de oud papieractie, waar hij vele uren in de week mee actief was, hij verzorgt de inkoop bij het muziekkorps, kortom een manusje van alles binnen de schutterij. Helaas verloor Sjaak op te jonge leeftijd zijn vrouw, maar de kinderen en kleinkinderen zijn zijn grote trots. Sjaak was eenmalig schutterskoning van de schutterij en schoot jarenlang in het eerste zestal van de schutterij.

Giel Krijnen (52) is al sinds 1975 lid van de schutterij. Als klein mannetje groeide hij op in de schutterij. Nadat in 1996 de voorzitter van de drumband, Piet Henssen stopte volgde Giel Krijnen hem op als voorzitter van de drumband en oefent deze functie nog steeds uit. In 2001 nam hij zitting in het bestuur van de schutterij en is vanaf 2004 actief als vicevoorzitter met de portefeuille muziek. Giel is ook al jaren actief kartrekker van de Sint Nicolaasactie en is reserve-buksmeester, intermediair tussen de schutterij en de Stichting Winterpret Venray. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Kerststal Venray, die jaarlijks de levende kerststal in Venray opbouwt. Naast Giel is ook zijn vrouw, Bianca (Die hij vond binnen de schutterij) zijn kinderen, Mirthe, Ilse en Silke lid van de schutterij.

Geheel in het complot van deze uitreiking werd Hans van Rhee (56 jaar) volop verrast. Hij zat in het complot om de andere heren te onderscheiden, maar kreeg de verrassing van zijn leven en werden wij misschien wel getuige van een bijzondere uitreiking, want naast zijn vader, Sjaak van Rhee had het zijne Majesteit ook behaagd om Hans van Rhee te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hans van Rhee kwam in 1988 ook bij de Venrayse schutterij, maar al gauw werd hij in 1991 benoemd tot penningmeester van de schutterij, een functie, die hij nog immer met verve uitoefent. Ambtshalve was hij verantwoordelijk voor de financiën, toen de schutterij de carnaval in Venray organiseerde. Hans van Rhee is daarnaast ook bestuurslid van de Stichting Kerststal Venray en personele intermediair met de Stichting Winterpret en zodoende ook de rechterhand van de voorzitter van de schutterij Bernie van Lierop. Hans vond zijn liefde binnen de schutterij en Lisette van den Broek werd zijn vrouw. Hun kinderen, Mandy en Quinten zijn ook lid van de schutterij.