OLS Draaiboek

Om de deelnemers en toekomstige winnaar een beeld te geven waaraan zij moeten voldoen om het OLS-feest te organiseren, staan hier de draaiboeken voor het OLS-feest. Deze draaiboeken beschrijven de taken en verantwoordelijkheden van de organiserende stichting, en de ondersteuning die zij kan verwachten van de OLS-federatie.

De schutterij die de schietwedstrijd wint, heeft de eer om met de gemeenschap in het volgende jaar het OLS te organiseren. Is bij deze vereniging van tevoren bekend dat zij dit niet wensen of kunnen organiseren mogen zij - uit fair-play ten overstaan van de andere deelnemende verenigingen - niet meedoen aan de kaveling. Hierbij is de oproep van de OLS-federatie aan elke schutterij om zich op de hoogte stellen van de draaiboeken en hierover met de gemeente te spreken.

Op de site van de Vereniging van OLS Buksmeesters is een schootsveld-overlay te downloaden. Zo kan met behulp van Google Earth worden verkend waar het OLS-schootsveld kan komen te liggen.

De winnaar van het OLS-feest is verplicht om de vier hiernavolgende activiteiten te organiseren, conform de reglementen en draaiboeken van de OLS-federatie:

  1. Kinjer-OLS: op de dinsdag vóór het OLS doen scholen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg mee als schoolschutterij en strijden zij om het Ummeke. Wanneer deze dinsdag in de één of twee dagen voor de start van de schoolvakantie in België of Nederland valt, dan wordt het verschoven naar de tweede donderdag vóór het OLS.
  2. Heilige Mis: op de zaterdag vóór het OLS worden gasten ontvangen op het evenemententerrein. In optocht lopen zij naar de mis die meestal doorgaat in een kerk en soms in openlucht.
  3. OLS-feest: op de eerste zondag van de maand juli wordt met het OLS een hele dag gefeest. De activiteiten die dag zijn een officiële opening met vlaggenparade en openingstoespraken, wedstrijden op het terrein, de optocht en schietwedstrijden.
  4. Kavelen: op de zaterdag (en eventueel de zondag) na het OLS vervolgen de schutterijen de strijd om d’n Um. Ze schieten op zaterdag net zolang totdat iemand wint of tot aan het vallen van de avond (wanneer de lichtmeter minder dan 100 lux aangeeft). De wedstrijd wordt dan op zondag vervolgd.

De draaiboeken, die deel uitmaken van het huishoudelijke reglement, bevatten details en richtlijnen met betrekking tot de organisatie van deze activiteiten.

Traditiegetrouw zijn er extra evenementen:

  1. Feestavond: tentfeest op de vrijdag vóór het OLS waarbij van 20:00 tot 01:00 uur bekende bands in de feesttent spelen.
  2. Sponsorschieten: op de tweede zaterdag vóór het OLS wordt een schietwedstrijd ingericht voor sponsoren met aansluitend een feestavond.
  3. Vrijwilligersavond: meestal op de donderdag na het OLS is er een feestavond om de vrijwilligers die het OLS samen mogelijk hebben gemaakt, te bedanken.

De wijze waarop invulling wordt gegeven aan extra evenementen is evenwel de keuze van de OLS-organisator. Daarvoor zijn geen draaiboeken beschikbaar.

OLS Feest

Meer informatie rond het Oud-Limburgse Schuttersfeest zoals deelnemerslijsten, planningen, enz.

Kinjer-OLS

Meer informatie rond het Kinjer-OLS.

Handboek Overheid

Handboek om de organisator van het OLS een handreiking te bieden en begeleiden in het vergunningentraject.

Heeft u een vraag over de wedstrijden en beoordelingen op het OLS?
Richt dan een e-mailbericht aan wedstrijdcom@olsfederatie.com.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op